KRISTEL PETERS
NINA GHIJSEN
FLEUR BROERS
Locatie De Baarsjes
Witte de Withplein 46
1057 XN Amsterdam
Locatie Bos en Lommer
Bos en Lommerweg 106
1055 ED Amsterdam
020 6152035
SPOED: 085 1301712
MAIL:info@zwangerinwest.nl
Tijdens de zwangerschap zullen we met je praten over welke voeding jij je kind straks wilt geven. We zullen je vragen na te denken over en je voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Na de bevalling zullen we jou en je baby begeleiden bij het geven van de eerste voeding.
Het hoe en waarom van borstvoeding wordt uitstekend verwoord door de Wereld Gezondheids Organisatie en Unicef in 2 keer 10 regels:
Waarom?
1. Met moedermelk groeit je baby het beste.
Met moedermelk verloopt de groei van je baby op een natuurlijke manier. Er is een optimale ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel. Bij borstgevoede kinderen zie je minder vaak overgewicht.
2. Borstvoeding is gezonder voor je kind.
Alleen borstvoeding beschermt tegen allerlei ziekten, ook hier in Westerse landen; maagdarm stoornissen, buipijn en diarree, oorontsteking, longontsteking en bronchitis.
3. Zelfs op lange termijn is je kind beschermt tegen ziekten.
Kinderen die met borstvoeding zijn grootgebracht hebben bijvoorbeeld minder kans op allergische klachten zoals eczeem, astma en suikerziekte.
4. Je baby geniet met volle teugen van het drinken aan de borst.
Wat zouden babies er zelf van vinden? Borstvoeding is gezelliger en zoeter.
5. Borstvoeding geven is goed voor je eigen conditie.
Na de bevalling hersteld de baarmoeder zich sneller. Jij komt sneller op je oude gewicht. De menstruatie blijft waarschijnlijk langer uit.
6. Het is ook op de lange termijn beter voor je gezondheid.
Als je een tijd lang borstvoeding hebt gegeven loop je minder risico op bepaalde vormen van kanker. Op latere leeftijd zijn je botten steviger.
7. Borstvoeding geeft je vertrouwen als moeder.
Met borstvoeding ben je op elkaar aangewezen. Je raakt sneller met je baby vertrouwd. Je kunt je kind gemakkelijker troosten want je hebt altijd iets te bieden.
8. Het is de makkelijkste babymelk, liefde en lichaamscontact ineen.
Ook als je aandacht door iets anders wordt opgeëist, komt je baby niets tekort. De warmte van je huid is iets anders dan een flesje op lichaamstemperatuur.
9. Je partner geeft je baby weer andere aandacht en zorg.
Te eten geven is niet het enigste dat telt. Er zijn nog zo veel meer manieren om een hechte band te krijgen, bijvoorbeeld knuffelen, troosten, wiegen, zingen en spelen.
10. Zelf voeden is leuk, gemakkelijk en voordelig: gratis de beste kwaliteit.
Wat een voldoening , zo’n gezond kindje door je eigen melk. En reken maar eens uit wat je dat gaat besparen in al die maanden.
Hoe?
1. Praktisch alle vrouwen kunnen bortvoeding geven.
In de zwangerschap worden je borsten vaak al wat zwaarder. Je lichaam zorgt voor een extra vetvoorraad zodat je baby straks niets tekort komt.
2. Bereid je erop voor in de zwangerschap.
Praat over borstvoeding met je partner en met ons. Ga naar een voorlichtingsavond, kijk op de volgende link:borstvoedingsinformatiebijeenkomsten. Voor wie van lezen houdt, er zijn hele goede boeken. Of kijk op het internet: borstvoeding.nl, borstvoeding.com, lalecheleague.nl, borstvoedingnatuurlijk.nl, zvb.borstvoeding.nl of borstvoedingscentrum.nl
3. Meteen na de geboorte ligt je baby dicht tegen je aan.
Dat eerste uur, samen met jullie pasgeboren baby, is heel bijzonder en komt nooit meer terug. Je baby ligt op je warme huid en zoekt vaak al naar de borst. Er is rust, warmte en aandacht voor de baby en voor elkaar. De rest komt later wel.
4. Je baby hoort bij jou en je partner.
Dag en nacht mag de baby bij jou op je kamer blijven, zo leer je elkaar goed kennen. Natuurlijk heb je de eerste dagen hulp en advies nodig. En soms geef je de zorg graag even uit handen.
5. Borstvoeding geven in niet moeilijk te leren.
Het is wel even wennen, een nieuwe ervaring waar iedereen verschillend op reageert. Maar met goede begeleiding wordt borstvoeding geven al gauw makkelijk. Je baby krijgt geen bijvoeding, behalve als daar echt een medische reden voor is.
6. De baby weet zelf hoe vaak en hoe lang.
Je voedt als je baby wakker wordt of geluidjes maakt. Volg dus geen strak voedingsschema. Let er wel op dat een (slaperige) baby vaak genoeg drinkt. Laat je kindje drinken tot hij of zij genoeg heeft, er wordt dan zelf door je lichaam voldoende melk gemaakt. Na een paar weken merk je dat je baby regelmaat in de voedingen krijgt.
7. Pijn bij het voeden is een waarschuwing.
Als borstvoeding geven pijnlijk is , moet er snel gekeken worden wat er aan de hand is. Vraag dus om advies en zoek samen naar een goede oplossing.
8. Flesje of fopspeen; de eerste weken niet zo een goed idee.
Door een fopspeen of een flesje raken babies soms in de war en drinken ze niet meer zo gemakkelijk aan de borst. Als je baby vaak en lang een fopspeen krijgt, drinkt hij minder lang aan de borst waardoor je lichaam minder moedermelk produceert.
9. Als de baby niet bij je is ga je kolven.
Kolven doe je net zo vaak als je eigenlijk zou voeden. Laat je informeren hoe het apparaat werkt en hoe je voeding bewaard. De meeste vrouwen die na een paar maanden weer gaan werken kolven af op hun werk. Daar is een wettelijke regeling voor. Kolven kan met een elektrische of handmatige kolf, deze kun je huren of kopen. Ook met je eigen hand kun je kolven, dit is net zo effectief en voor sommige vrouwen erg handig.
Een filmpje over kolven met de hand
10. Profiteer van de borstvoedingsorganisaties.
Zij begrijpen je vragen heel goed. Tweeling of te vroeg geboren, borstontsteking of een baan; je kunt er met alle vragen terecht. En met genoeg kennis zijn er echt mogelijkheden: borstvoeding geven op jou manier en zolang je wilt.
Ten slotte
Wanneer je geen borstvoeding kunt of wilt geven, zullen we je begeleiden bij het geven van kunstvoeding.
Meer informatie over donormelk? Kijk op: moedermelk netwerk
KRISTEL PETERS
NINA GHIJSEN
FLEUR BROERS
Locatie De Baarsjes Witte de Withplein 46 1057 XN Amsterdam | Locatie Bos en Lommer Bos en Lommerweg 106 1055 ED Amsterdam |
020 6152035
SPOED: 085 1301712
MAIL:info@zwangerinwest.nl