KRISTEL PETERS
NINA GHIJSEN
FLEUR BROERS
Locatie De Baarsjes
Witte de Withplein 46
1057 XN Amsterdam
Locatie Bos en Lommer
Bos en Lommerweg 106
1055 ED Amsterdam
020 6152035
SPOED: 085 1301712
MAIL:info@zwangerinwest.nl
Onder kraambed verstaan we de eerste 8-10 dagen na de bevalling. Het kraambed breng je thuis door, tenzij er problemen zijn opgetreden. De kraamverzorgende zal dagelijks komen om de medische controles te doen bij moeder en kind, te helpen met het badderen en de borstvoeding. Zij begeleidt je bij de verzorging van je kind en geeft je informatie over wat wel en niet normaal is. Zij helpt je op weg met je baby. Wij komen om de dag langs om te controleren of alles goed verloopt.
Na de geboorte van de placenta blijft er aan de binnenkant van je baarmoeder een wond achter die nog een tijd zal blijven bloeden.
De eerste 2 dagen is dit vaak flink wat bloed met af en toe een stolsel (soms zo groot als een sinaasappel). Het bloedverlies neemt geleidelijk af. Regelmatig plassen kan het bloedverlies beperken. Zes weken na de bevalling moet het bloedverlies gestopt zijn.
Het kan zijn dat je baarmoeder gedurende 1-2 dagen na de bevalling nog blijft samentrekken. Dit is om te zorgen dat het placenta-wondvlak klein wordt en het bloedverlies beperkt blijft. Eigenlijk is het dus heel goed voor je. Als je er erg veel last van hebt dan mag je paracetamol nemen ( 500 mg, zonder cafeïne of codeïne en max. 6 per dag). Ook tijdens de borstvoeding kan je naweeën voelen.
Bevallen is topsport en na een dag hard werken en nauwelijks eten is het logisch dat je lijf moet rusten. Daarbij is er nu een baby die elke 2-3 uur zal willen eten. Neem je rust en eet en drink goed, plan je bezoekers met beleid en laat ze niet te lang blijven. Je hebt nu nog kraamzorg en juist dat geeft je de kans (ook als je al kinderen hebt) goed bij te slapen.
Mocht je gehecht zijn na de bevalling omdat je wat gescheurd of geknipt bent kan dit pijnlijk zijn in de eerste periode na de bevalling. Genezing kost tijd. Probeer echter gewoon te lopen, te zitten en naar het toilet te gaan. Je kan urine minder prikkend laten zijn door bijvoorbeeld onder de douche te plassen. Houdt de wond schoon en droog door een uurtje per dag met ontbloot onderlijf op bed te liggen en de wond aan de lucht te laten drogen.
Hoewel er vanaf dag 1 na de geboorte (soms zelfs al eerder) melk in je borsten zit, wordt er op dag 4 na de bevalling plots explosief veel melk aangemaakt. Dit heet stuwing en kan een vol en pijnlijk gevoel geven in je borstklieren, soms tot onder je oksels. Je temperatuur kan er wat van stijgen, boven de 38 graden (rectaal) moet je ons altijd bellen. Zorg dat je borsten goed leeg geraken door je baby veel te laten drinken. Verwarm je borsten voor de voeding met een douche of warme doeken om de melk makkelijker te doen stromen.
Zes weken na de geboorte van je baby ben je welkom op de praktijk voor een laatste controle. We nemen dan de tijd om je ervaringen te evalueren en eventuele vragen te beantwoorden. Mochten er nog lichamelijke klachten zijn, dan kijken we daar ook naar.
Hoewel de nacontrole specifiek voor de moeder is bedoeld zijn je baby en partner natuurlijk ook van harte welkom.
KRISTEL PETERS
NINA GHIJSEN
FLEUR BROERS
Locatie De Baarsjes Witte de Withplein 46 1057 XN Amsterdam | Locatie Bos en Lommer Bos en Lommerweg 106 1055 ED Amsterdam |
020 6152035
SPOED: 085 1301712
MAIL:info@zwangerinwest.nl