KRISTEL PETERS
NINA GHIJSEN
FLEUR BROERS
Locatie De Baarsjes
Witte de Withplein 46
1057 XN Amsterdam
Locatie Bos en Lommer
Bos en Lommerweg 106
1055 ED Amsterdam
020 6152035
SPOED: 085 1301712
MAIL:info@zwangerinwest.nl
Zwanger zijn kost je lijf veel energie. De relatie met bloedarmoede wordt vaak gelegd, maar is vaak niet de oorzaak van moeheid. Vooral in de eerste 3 maanden kan de behoefte aan slaap groot zijn, terwijl zwangeren zich in het tweede trimester juist heel energiek kunnen voelen. In de laatste 3 maanden kunnen klachten als slecht slapen weer toenemen als gevolg van maagzuur, pijn in de rug, beweeglijk kind of kuitkrampen.
Tip
Omdat bij zwangeren bovendien de diepe slaap afneemt is het goed wat extra rust overdag te nemen, al is het maar een uurtje op bed.
De meest bekende klacht, met name in het begin van de zwangerschap is misselijkheid (vaak s’ochtends) soms gepaard met braken. Na ongeveer 14 weken zijn de klachten bij de meeste zwangeren wel verdwenen, een enkele keer gaat het nog langer door. De oorzaak is waarschijnlijk gelegen in snelle hormonale veranderingen. Hoe vervelend het ook is, je hoeft je geen zorgen te maken. Zelfs als je gewicht verliest door overgeven of een gebrekkige eetlust dan nog heeft het lichaam genoeg reserves om de baby normaal te laten groeien.
Tip
Bij ochtendmisselijkheid kan het helpen om na het wakker worden nog even te blijven liggen en een cracker of een beschuitje te eten terwijl je nog in bed ligt. Verder kan het helpen om kleine, lichte maaltijden te spreiden over de dag. Vermijdt voedingsmiddelen en geuren die prikkelend werken, zoals vet en sterk gekruid eten en koude dranken.
Zure oprispingen en een brandend gevoel achter het borstbeen komen vaak voor. Onder invloed van hormonen is de doorstroom in het maag-darm kanaal vertraagd. Voedsel blijft dus langer in de maag zitten. Daarnaast wordt de maag door de druk van de groeiende baarmoeder wat omhoog geduwd. Tot slot is de sluitspier van de slokdarm naar de maag wat verslapt waardoor maagzuur makkelijker terug komt in de slokdarm.
Tip
Gebruik frequent kleine maaltijden en mijd vet, sterk gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, koffie en alcohol (sowieso). Leg een kussen onder het hoofdeinde van je matras om te zorgen dat je niet al te plat ligt, maar voorkom nekpijn. Vaak helpt wat melk of een lepel vla tegen zuur. Rennies kunnen veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
In de loop van de zwangerschap hebben vrouwen wel eens buikpijn. Meestal is het onschuldig. Buikpijn wordt meestal veroorzaakt door de groei van de baarmoeder en de organen die daardoor in de verdrukking komen. Hierdoor moet je vaak vaker plassen. Gedurende de zwangerschap kan je soms een "harde buik" krijgen. Dat gebeurt als je van houding veranderd of als je blaas vol is. Dit is normaal. Mocht er echt een regelmaat in de harde buiken komen, dus elke paar minuten een harde buik, dan is het verstandig om ons te bellen. Een blaasontsteking kan ook harde buiken veroorzaken. Moet je vaak kleine beetjes plassen (wel of niet gepaard met pijn)? Dan is het verstandig om je urine te laten controleren bij de huisarts. Een blaasontsteking moet behandeld worden. Aan het einde van de zwangerschap gaat de baby indalen, waardoor er druk op de zenuwen komt te staan, dit geeft een stekende pijn maar kan geen kwaad.
Rust, een warme douche, bad of kruik kan de pijn verlichten. Heb je erge buikpijn, buikpijn die elke paar minuten komt en weer weg gaat of gepaard gaat met andere klachten, neem dan contact met ons op.
De banden waarmee de baarmoeder vastzit aan de rest van de buik, worden slapper onder invloed van hormonen. De baarmoeder groeit en wordt uitgerekt. Dit kan een zeurderige pijn rechts en links onder in de buik veroorzaken. Dit noem je bandenpijn en kan vooral voelbaar zijn bij bepaalde bewegingen. Het kan echter beslist geen kwaad.
Tip
Let op je houding. Eventueel kun je in de laatste maanden ter ondersteuning een buikband dragen.
Komt bij bijna alle zwangeren in meer of mindere mate voor en ontstaat door de houdingsverandering als gevolg van de groeiende baarmoeder, verslapping van banden en hormonaal bepaalde grotere beweeglijkheid van de bekkengewrichten. Pijn treedt vaak met name op bij (trap)lopen en bewegingen waarbij het gewicht op een been geplaatst moet worden.
Tip
Vermijd zware lichamelijke arbeid. Voorover buigen is extra belastend, net als het dragen van hoge hakken. Neem regelmatig rust. Door zwemmen en rugspieroefeningen kunnen spieren soepel en sterk gehouden worden. Bij heftige klachten kan fysiotherapie helpen door versterking van de spieren en correctie van de houding.
Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan vele oorzaken hebben. Het hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, maar is wel altijd een reden om contact met ons op te nemen.
Als gevolg van de grotere doorbloeding van het vagina-slijmvlies wordt er meer afscheiding aangemaakt. Dit is normaal. Deze afscheiding is reukloos en “waterig” dik. Als gevolg van hormonale veranderingen heeft een vaginale schimmel (Candida) echter meer kans. Afscheiding wordt in dat geval wit, neemt toe en veroorzaakt jeuk. Een schimmel is onschuldig en eenvoudig te verhelpen.
Tip
Persoonlijke hygiene is belangrijk. Houdt jezelf goed schoon, gebruik geen zeep. Gewoon schoon water is het beste. Vermijd constant gebruik van inlegkruisjes omdat dat irritatie juist in de hand werkt. Draag katoenen ondergoed en verwissel het (zonodig) een paar keer per dag. Beperk het gebruik van suiker in je voeding.
De bekkenbodemspieren worden slapper tijdens de zwangerschap en de baarmoeder drukt steeds zwaarder op de blaas. Hierdoor kan je soms een beetje urineverliezen, bijvoorbeeld als je moet lachen of hoesten.
Tip
Verstevig je bekkenbodem door oefeningen te doen waarbij je alle spieren rondom je vagina en anus aanspant en actief weer los laat. Blijf je klachten houden, dan is het verstandig om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan.
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van jeuk aan hun buik en ledematen. De zwangerschap kan een lichte stuwing in de lever veroorzaken waardoor niet alle afvalstoffen worden afgevoerd en dus in het bloed terechtkomen. Via het bloed veroorzaken deze afvalstoffen soms jeuk en huiduitslag.
Tip
Het kan helpen om vetarm te eten, niet te heet te douchen en eventueel mentholgel te gebruiken. Als je extreme jeuk hebt, of jeuk aan je handpalmen en voetzolen, meld dit dan bij ons.
Ongeveer de helft van de zwnageren ontwikkelt in de tweede helft van de zwangerschap onder invloed van hormonen en door het oprekken van de huid striemen. Het zijn rode littekens van de uitgerekte en gescheurde elastische vezels in de huid. Na de zwangerschap verbleken de striemen geleidelijk, maar helemaal verdwijnen zullen ze niet.
Tip
Het is niet bewezen dat cremes helpen de striemen te verkomen.
Onder invloed van de zwangerschapshormonen verslappen de vaatwanden en door de toegenomen druk op je onderlichaam, kunnen spataderen of aambeien (spataderen in/rondom de anus) ontstaan. Deze kunnen veel pijnklachten geven, maar zijn in principe niet schadelijk.
Tip
Zorg voor voldoende beweging. Ga niet met je benen over elkaar heen zitten, hierdoor worden de bloedvaten afgeklemd. Bij spataderen kunnen steunkouzen verlichting geven en verergering verkomen. Deze kun je via de huisarts regelen. Bij aambeien is het belangrijk om de ontlasting zacht te houden, door voldoende te bewegen, veel water te drinken en voldoende vezels binnen te krijgen uit verse groente en volkoren producten. Heb je erg veel last of blijven de klachten na de bevalling bestaan, ga dan naar de huisarts voor nader advies.
KRISTEL PETERS
NINA GHIJSEN
FLEUR BROERS
Locatie De Baarsjes Witte de Withplein 46 1057 XN Amsterdam | Locatie Bos en Lommer Bos en Lommerweg 106 1055 ED Amsterdam |
020 6152035
SPOED: 085 1301712
MAIL:info@zwangerinwest.nl